MANIFEST EN DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA

mani_sanitat_sabadell

 

 

 

La sanitat pública universal i de qualitat ha estat una base fonamental en el desenvolupament de l’Estat del Benestar i és uns dels pilars que garanteix la solidaritat i l’equitat dins la societat. Suposa l’esforç de les persones amb més capacitat econòmica i amb millor salut per permetre l’atenció sanitària de les que tenen menys recursos econòmics o es troben malaltes.

En els darrers anys estem patint una campanya generalitzada de desprestigi de tot el que és públic que afecta de ple al sistema públic de salut. Una campanya impulsada des del dogma neoliberal que busca privatitzar els serveis sanitaris públics en busca d’una oportunitat de negoci privat en perjudici dels interessos de la immensa majoria de la població

La crisi provocada per aquestes mateixes polítiques neoliberals, que han estat hegemòniques en la visió econòmica dels darrers decennis a tot el món, es fa servir d’excusa per desmantellar els serveis públics essencials, com l’ensenyament, la cura de les persones dependents, els sistemes públics de pensions i la sanitat, que avui centra les nostres reclamacions. A l’estat espanyol s’observen aquestes línies d’actuació, impulsades pel govern central i imposades pels poders econòmics i financers, però Catalunya ha estat l’alumne avantatjat en l’escola de les retallades i els estímuls privatitzadors.

Però  la majoria de la població tenim molt clar, malgrat els esforços que fan per fer-nos canviar la visió de les coses, que:

 • Volem un servei de salut públic, d’accés universal, igual per a totes les persones.
 • Volem un servei de salut públic eficient, de qualitat i segur, resolutiu i sense esperes evitables.

A les retallades aplicades des del 2010 s’hi han afegit els problemes que ja arrossegava el sistema sanitari públic. Com a conseqüència de les reduccions de plantilles, el tancament de quiròfans i de centres d’assistència primària o de llits d’hospital, s’han incrementat les llistes d’espera. I tot i les energies invertides en camuflar les dades,  la realitat demostra que es fan menys probes preventives en les que la detecció precoç és fonamental, es programa un número molt inferior de consultes i, en definitiva, s’ha empitjorat el servei sanitari públic.

Ara ens anuncien més retallades per assolir els objectius de dèficit i nosaltres diem que la sanitat pública no admet cap retallada més que afecti als serveis que es donen i ha de garantir la qualitat, la justícia i la equitat.

 

 

Això significa:

 • No aplicació del Real Decret 16/2012 sobre mesures sanitàries que:
  • Acaba amb el Servei Nacional de Salut per a tothom.
  • Retalla indiscriminadament les prestacions sanitàries.
  • Imposa el repagament de medicament i serveis.
  • Discrimina col·lectius, sent els més perjudicats aquells de les persones amb malalties cròniques, les dones, la gent gran, les persones immigrades i les que disposen de menors recursos econòmics.
  • Aturada i reversió del procés privatitzador a la sanitat catalana
   • No externalització o concert de serveis.
   • No fragmentació de l’ Institut Català de la Salut.
   • No copagaments, retallades pressupostàries, disminució del personal i prestacions i augment de les llistes d’espera.
   • No foment de pòlisses de serveis de salut complementaris.
   • No a l’euro per recepta perquè és una taxa injusta i il·legal.
   • Augment dels pressupostos i els recursos per a l’atenció primària i la salut comunitària. El Servei Nacional de Salut ha de promoure una sanitat més humana, personalitzada, preventiva, promotora de la salut i sostenible.
   • Destinació de la despesa en salut necessària per garantir la sostenibilitat i la qualitat del Servei Nacional de Salut.
   • Política de gestió i control públic de proves diagnòstiques, tractaments i medicaments basada en el coneixement dels professionals de salut i no en els interessos especulatius empresarials.

És necessari un autèntic Servei Nacional de salut finançat amb impostos proporcionals a la riquesa de cadascú, no classista, no sexista i no racista. Com en la resta de polítiques imposades, menteixen quan diuen que no hi ha recursos per mantenir un sistema sanitari públic per a tothom i de qualitat. Els diners continuen estant en mans d’un 1% de la població que dicta les polítiques que convé als seus interessos, no per treure’ns de la crisi com diuen, sinó per fer-se encara més rics a costa dels dret  tota la resta. Per això ens tornem a mobilitzar avui, com estem fent des de ja fa temps i com continuarem fent fins aconseguir salvar i enfortir els serveis bàsics que, com la sanitat, són essencials per la justícia i la cohesió social

RESCATEM LA SANITAT!

NO MÉS RETALLADES!

Sabadell, 20 de desembre de 2012

Anuncis
%d bloggers like this: